14:30

Korpen Malmö IF

Referat: AIF Barrikaden - Korpen Malmö IF

Startelva: Simon Samson (comeback) – Viktor T, Mattias, Eric, Ghafur – Alex, Siseko, Anton, Oskar – Henke, Simon A

Avbytare var Shershah, Pontus och Jonas som alla kom in efter en halvtimme som vänstermittfältare resp. vänsterback resp. innermittfältare samt Milad Akbari som kom in med 35 min kvar som anfallare för att sista 20 backa ner och bli vänster yttermittfältare. Vi gjorde ö.h.t. många byten av spelare ut och in och av positioner inom laget. Utöver Simon i målet var det bara Mattias, Alex och Anton som spelade hela matchen.

Redan i den 4:e min fick vi till ett fint anfall som startades på högerkanten som efter några passningar tvingade en motståndarback att rädda några meter från linjen när målvakten satts ur spel. Nästa klara målchans blev Korpens när vi efter försvarsslarv gav en av våra motståndare ett friläge men där Simon räddade avslutet. Det hade då gått en kvart. Ännu ett slarv defensivt låg sedan bakom deras ledningsmål i den 23:e min. Bara några minuter senare var det nära att Korpen ökade på sin ledning men vid avslutet på anfallet som Simon var chanslös på stod Eric rätt placerad och kunde rensa undan bollen ett par meter från mållinjen (ganska snarlik vår inledande chans).

Men vi fortsatte att bjuda på målchanser och efter ett bolltapp i försvaret kom en av deras spelare så fri och så nära mål att det närmast var en prestation att missa målet. Klockan hade då tickat iväg 33 minuter. I den 39:e min kvitterade vi efter ännu ett väldigt fint anfall där Alex slog ett inlägg som efter lite närkamper och vändningar ledde till att Simon passade Anton som välplacerat satte 1-1. Strax före paus hade sedan Alex en nick strax över från nära håll.

Halvleken präglades speciellt av två saker:
1. Vi fick till massor med bra bollar på Alex som i vanlig ordning tog många perfekta djupledslöpningar. Han tog sig ner mot kortlinjen hur många gånger som helst och med tanke på det fick vi väl inte riktigt ut så mycket som vi borde. Vi borde väl också varierat spelet lite, i perioder fick vår vänstersida väldigt lite att jobba med.
2. Vi hade många gånger ett rätt snabbt och vårdat passningsspel men vi hade också flera totalt misslyckade passningar på fötterna på motståndarna, förvånansvärt ofta från annars säkra passningsspelare.

Klockan hade bara hunnit gå 2 ½ min efter pausvilan när vi gjorde dagens klart vackraste mål; Anton slog en crosspassning ut mot högerkanten som såg ut att bli en liten aning för lång men där Alex lyckades hinna fatt den precis innan kortlinjen och på volley spelade den snett inåt bakåt som säkert satte ledningsmålet.

När vi sedan fortsatte att dominera en stund trodde flera av oss utanför planen – och säkert också en del spelare - att Korpen nu skulle vika ner sig men si där hade vi fel. De närmaste 20-25 minuterna var både spel- och framför allt chansmässigt deras och de kvitterade också i den 69:e min. Då hade de redan tidigare haft en dubbelchans när Simon med yttersta nöd tippade ett välplacerat distansskott i ribban och där returen gav ett mycket fint läge men där skottet gick utanför (över?). De kunde – borde – också tagit ledningen men skottet från den helt rena spelaren blev inte det allra bästa vilket gjorde att Simon hann göra en fin fotparad till hörna (deras enda på hela matchen).

Detta verkade bli en väckarklocka för oss som nu tog tag i taktpinnen samtidigt som de nu verkade rätt tröttkörda. Vi befann oss väldigt ofta djupt ner på deras planhalva med mycket folk och kombinerade fint. Vi var också nära mål vid många tillfällen innan vi verkligen gjorde ett sådant. Anton hade ett långskott som skruvade sig neråt/inåt mot bortre krysset men gick någon decimeter över/utanför (men gått in om målet bara stått några decimeter längre bak:)).
Siseko hade ett par jättefina genomlöpningar på egen hand som kunde resulterat. De var också ytterst nära ett självmål innan vi i den 88:e min satte segermålet när Jonas avslutade efter pass från Pontus.

Det hela var en spelmässigt bra match för årstiden där lagen bytte perioder på 10-15-20 minuter med varann då de dominerade klart. Ingen kunde väl protesterat om det blivit oavgjort med tanke på att de nog missade de allra klaraste målchanserna men samtidigt var vi spelmässigt det bättre laget sett över hela matchen. Dock var det stor skillnad på hur lagen skapade sina resp. målchanser. En mycket stor del av deras kom till efter grova misstag från vår sida medan i stort sett alla våra kom efter fina anfall så ska man se till det var vi kanske ändå lite förtjänta av segern även om det defensiva spelet ju bör bedömas lika mycket som det offensiva.

Statistik: Hörnor: 6-1 Avslut på mål: 8-9 Avslut utanför: 7-5